wtorek, 5 stycznia 2021

W艂a艣ciwo艣ci miodu

Mi贸d rewelacyjnie sprawdza si臋 w leczeniu ropiej膮cych ran, kt贸re powsta艂y w wyniku oparze艅. Zdaniem naukowc贸w, prawdziwy mi贸d 艣wietnie oczyszcza w膮trob臋 i wykazuje w艂a艣ciwo艣ci detoksykacyjne. Wzmacnia organizm, leczy przezi臋bienia i 艂agodzi podra偶nienia sk贸ry – to chyba najbardziej nam znane w艂a艣ciwo艣ci miodu, a jest ich znacznie wi臋cej. Dlaczego tak wa偶ne jest, aby mi贸d by艂 w ka偶dej kuchni, w ka偶dej apteczce? 

pixabay.com/pl/

Mi贸d zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B12), C, A, biotyn臋, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz du偶e ilo艣ci potasu, fosforu, chloru, wapnia, magnezu i molibdenu. 

W艂a艣ciwo艣ci wykrztu艣ne, przeciwgor膮czkowe, uspokajaj膮ce i napotne posiada mi贸d lipowy. Charakteryzuje si臋 herbacian膮 barw膮 i nieco gorzkawym smakiem. Przy zaburzeniach pracy uk艂adu pokarmowego 艣wietnie sprawdzi si臋 s艂odki, o lekko kremowym odcieniu mi贸d akacjowy. W leczeniu anemii natomiast sprawdzi si臋 mi贸d koniczynowy, o ciemniejszym kolorze i kwa艣nym smaku. Dzia艂a r贸wnie偶 uspokajaj膮co. Tak偶e mi贸d wielokwiatowy polecany jest przy anemii i alergii. Je艣li mamy problemy z drogami oddechowymi – powinni艣my si臋gn膮膰 po mi贸d rzepakowy, kt贸ry doskonale jest przyswajany przez w膮trob臋. Charakteryzuje si臋 s艂odkim smakiem. Mi贸d wrzosowy sprawdzi si臋 w przypadku leczenia kamicy nerkowej, dr贸g moczowych i zapalenia jelit. Wyr贸偶nia go pi臋kny, bursztynowy kolor oraz aromatyczny wrzosowy smak i zapach. W leczeniu mia偶d偶ycy i niedokrwisto艣ci poleca si臋 mi贸d malinowy o zapachu i posmaku malin. Dzia艂a r贸wnie偶 napotnie, antyseptycznie i przeciwgor膮czkowo. Podobnie mi贸d gryczany – 艣wietnie sprawdzi si臋 w leczeniu schorze艅 uk艂adu kr膮偶enia, os艂abienia pami臋ci, mia偶d偶ycy i zaburzeniach na tle nerwowym.


___
殴r贸d艂o: magazynfamilia.pl 

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2016 馃憫 Niedoskonala-ja.pl , Blogger